15.9.05

Musik på nettet

Musik på nettet...som bruger creative commons
Flere studerende ønsker at få musik på deres Blogger side. Men musikbranchen er nok den vanskeligste branche, at komme i nærheden af, netop når det gælder ophavsrettigheder. Ofte er det endda ikke musikernes betingelser for anvendelse af musikken (for et ukendt band kan det jo være en reklame), der er den største hindring, men lige så meget de pladeselskaber, de arbejder for. I andre sammenhænge kan man som studerende ofte få tilladelse til at bruge f.eks. et billede i ikke kommercielle sammenhænge, men i tilfældet musik er der som sagt flere "ting", der skal tages i betragtning.

Det er derfor vigtigt at skelne mellem steder på internettet (f.eks. bibliotekerne), som giver lov til at downloade musikken til egen computer og høre den derfra, og steder som tillader, at man downloader musik og lægger den på egen hjemmeside. I sidst nævnte tilfælde "distribuerer" man musikken og overtræder dermed ophavsretten, hvis man ikke har en tilladelse. Vi ledte derfor efter et musik sted, som brugte Creative Commons (flexible copyright for creative work) i stil med Flickr. Vi fandt det: Myvirtualband
Samt Freesound

Vi "faldt" desuden over mange intressante sider med Open Source både programmer og noder, som vi ikke havde tid (og viden) til at udforske....så, hvis "nogen", har mod på at gå igang med at samle på de internetsteder/viden, ligger verden altså åben :))

Tips og råd: Man skal altså være meget varsom med at lægge musik på sin hjemmeside. Kig f.eks. på hvad Koda skriver om emnet.

Samt, hvad der står i ophavsretsloven og på Kulturministeriets side om ophavsret.

Ingen kommentarer: